Ziekte & Re-integratie
Bij het merendeel van de arbeidsmediations speelt ziekteverzuim een grote rol. Op aanwijzing van de Wet Verbetering Poortwachter dienen werkgever en werknemer tijdig met een re-integratieplan te komen. Omdat achter een ziekmelding vaak een 'boosmelding' schuil gaat is er vaak meer aan de hand en is de communicatie tot een dieptepunt gedaald.
Een medewerker kan in zijn privésfeer problemen ondervinden die zijn werklust en inzetbaarheid negatief beïnvloeden. Is dit van korte duur dan is dat met enige collegialiteit te overzien. Wanneer het verzuim langer duurt dan verwacht ziet men vaak pas later welke signalen ten tijde van de eerste ziekmelding niet zijn opgepikt. De medewerker kwam in een neerwaartse spiraal die de werkgever niet zag aankomen.
Anderzijds kan de oorzaak van het verzuim gevonden worden op de werkvloer. Er wordt een hoge werkdruk ervaren, medewerkers ervaren stress of een slechte sfeer. Medewerkers vinden door persoonlijke groei niet meer de voldoening uit het werk dan voorheen of taken en functies zijn dusdanig veranderd dan medewerkers niet meer passen op een werkplek maar daar om economische redenen wel blijven.
Meestal is de situatie complex geworden door diverse van deze en andere factoren. Hoe dan ook; zowel werkgever als werknemer zijn ver verwijderd van een werkbare situatie. Een mediation biedt uitkomst. De situatie wordt onder de deskundige begeleiding van de mediator geanalyseerd om vervolgens naar een gezamenlijke oplossing te kunnen zoeken.